Proč je důležité podporovat své podřízené v používání umělé inteligence

The importance of encouraging subordinates to use AI

AI, tedy umělá inteligence, je často skloňovaným tématem posledních několika málo let. I když různé automatizační funkce jsou k dispozici již delší dobu, teprve nedávné rozvinutí textových chatbotů a programů generujicích různý obsah na základě dodaných požadavků umožnil AI proniknout i do našich každodenních životů a pracovních procesů. A kdo se v tomto oboru nevzdělává, tomu ujede vlak. Proč byste měli coby manažeři podporovat členy svého týmu ve využívání umělé inteligence?

Kdo nebude umět využívat umělou inteligenci, jako by byl negramotný

Umělá inteligence je na vzestupu. Vznikají její úzce zaměřené varianty, které se budou v různé míře používat ve všech možných oborech. Jistě – bez znalosti AI si ještě dlouhou dobu vystačíte. Ovšem může se stát, že vás negramotnost v této oblasti začne brzy omezovat. Vysvětlete proto podřízeným, že AI by neměli vnímat jako něco nepřátelského, ale že by se měli ve svém vlastním zájmu s těmito nástroji začít sžívat a zjistit, jak by je mohli využít ve své práci.

Ideální je kombinace unikátních tvrdých dovedností a znalosti využívání umělé inteligence

Jak uvádí Management Today, unikátní znalosti a zkušenosti v nějakém oboru budou vždy mít přednost před znalostmi ovládání umělé inteligence. Klíč ale tkví v tom, že ideální je mít unikátní kombinaci tvrdých dovedností z daného oboru a schopností ovládat nástroje AI. Tím dotyčný získá na hodnotě pro trh práce a navýší tím i svůj přínos týmu, pro který pracuje.

Zvýšení produktivity, efektivity práce a konkurenceschopnosti

Některé nástroje umělé inteligence jsou nesmírně nápomocné při zvyšování efektivity práce, šetření času, zlepšování produktivity a ve výsledku i větší konkurenceschopnosti. To platí jak na úrovni jednotlivých pracovníků, tak i týmů a ve výsledku i celých společností. Motivujte své podřízené k tomu, aby si v oblastí AI nenechali ujet vlak.

Nezapomeňte na spokojenost podřízených

V neposlední řadě je dobré poskytnout podřízeným možnost rozvíjet se v oblasti AI už jen kvůli tomu, že řada z nich má o tuto novou technologii zájem. A vzdělávání v této oblasti přispěje k jejich rozvoji a celkovému pocitu spokojenosti. Není dobré podřízené k práci s AI vyloženě nutit. Je ale záhodno umožnit rozvíjet své AI dovednosti těm, kteří o to stojí.

 

-mm-

The importance of encouraging subordinates to use AI

Over the last few years AI, namely Artificial Intelligence, has become a frequently discussed topic. Although various automation features have been available for some time, it is only the recent development of text-based chatbots and programs generating various content based on prompts that has enabled AI to permeate our daily lives and work processes. Those who are not educated in this field will miss the boat. As managers, why should you encourage your team members to use AI?

Not knowing how to use AI will be the equivalent of illiteracy

AI is on the rise. Narrowly focused variants of it are emerging and will be used to varying degrees in all sorts of fields. You will still get by without knowing AI for a long time to come; however, it could happen that illiteracy in this area will soon begin to limit you. So you should explain to subordinates that they should not see AI as something hostile but rather, in their own interest, start to get to grips with these tools and see how they can use them in their work.

An ideal combination is unique hard skills and knowing how to use AI

As Management Today states, unique knowledge and experience in an industry will always be more important than knowing how to use AI. But the most successful people will be those who possess the unique combination of hard skills in their field and the ability to operate AI tools. This will add to their value on the job market and enhance their contribution to the team they work for.

Increase productivity, work efficiency and competitiveness

Some AI tools are extremely helpful in increasing work efficiency, saving time, improving productivity and, as a result, being more competitive. This is true at the level of individual workers, teams, and ultimately entire companies. Motivate your subordinates so they don't miss the boat when it comes to AI.

Remember subordinate satisfaction

Last but not least, it is a good idea to give subordinates the opportunity to develop in the field of AI if only because many of them are interested in this new technology. Training in this area will contribute to their development and overall sense of satisfaction. It would be unwise to force subordinates to work with AI; however, it is appropriate to allow those who want to develop their AI skills to do so.

 

-mm-

Article source Management Today - website of a UK management magazine
Read more articles from Management Today