Co mají olympijští atleti a úspěšní podnikatelé společné: Lekce v disciplinovanosti a odhodlání

What Olympic athletes and successful entrepreneurs have in common: lessons in discipline and determination

Olympijské hry v Paříži nedávno skončily a paralympiáda je v plném běhu. Máme možnost pozorovat ty nejlepší z nejlepších, jak překonávají sami sebe i světové rekordy. A z jejich přístupu se můžeme mnohému přiučit. Sport a pracovní kariéra mají až nečekaně hodně společného. A proto si pojďme projít několik tipů, jak se mohou podnikatelé a manažeři inspirovat u vrcholových sportovců a dosáhnout co možná největšího úspěchu.

Dlouhodobý plán

Jak uvádí web Entrepreneur.com, vrcholoví sportovci mají dlouhodobé cíle a dlouhodobé plány, kterých se při své přípravě drží. I manažeři a podnikatelé by si měli dávat dlouhodobé a exaktní cíle a měli by si vypracovat plán, jak se k nim pomocí dílčích kroků dopracovat.

Orientace na čísla a exaktní data

Při tréninku a přípravě na vrcholový výkon se olympijští atleti nemohou spoléhat pouze na pocity a intuici. Musí spoléhat na konkrétní a měřitelná data a čísla a měnit svůj tréninkový plán podle nich.

Disciplinovanost

Příprava na olympijské hry vyžaduje odhodlání a tvrdou disciplínu. Kde nacházejí sportovci motivaci každý den plnit tréninkový plán? Je to jednoduché. Udělají si přesný plán, rozdělí ho na měsíční, týdenní a denní cíle a ty plní den po dni. Mají tak předem každý den dáno, čemu se budou věnovat, a snadněji se jim tak hledá motivace neustávat ve svém úsilí.

Schopnost koncentrace a psychická odolnost

Psychická pohoda a koncentrace hrají ve sportovním výkonu stejně důležitou roli jako fyzická příprava a fyzické dovednosti. Naučte se relaxovat, udržovat klid ve stresových situacích a vypěstujte si psychickou odolnost vůči stresu a pracovnímu tlaku.

Týmový duch

Žádný sportovec nikdy nedosáhne vrcholového úspěchu sám. Za každým z nich stojí tým lidí, kterému daný sportovec důvěřuje a který sestává z kompetentních lidí. I úspěšný manažer či podnikatel se neobejde bez dobrého týmu. A především ani bez týmového ducha a schopnosti v týmu efektivně komunikovat.



-mm-

What Olympic athletes and successful entrepreneurs have in common: lessons in discipline and determination

The Olympic Games in Paris recently ended and the Paralympics are in full swing. We have the opportunity to watch the best of the best push themselves and break world records. And we can learn a lot from their approach as sport and careers have much in common. Let's go through some tips on how entrepreneurs and managers can draw inspiration from top athletes and achieve the greatest possible success.

A long-term plan

As Entrepreneur.com states, top athletes have long-term goals and long-term plans that they stick to in their preparation. Managers and entrepreneurs should also set long-term and exact goals and develop a plan to get there through incremental steps.

Focus on numbers and exact data

Olympic athletes cannot rely solely on feelings and intuition when training and preparing for a peak performance. They must rely on concrete and measurable data and numbers, and adjust their training plan accordingly.

Discipline

Preparing for the Olympic Games requires commitment and tough discipline. Where do athletes find the motivation to follow a training plan every day? It is simple: they prepare a precise plan, break it down into monthly, weekly and daily goals, and execute those goals day by day. Thus they have a predetermined goal to work on each day and it is easier for them to find the motivation to continue their efforts.

Ability to concentrate and mental resilience

Mental wellbeing and concentration play as important a role in sporting performance as physical preparation and physical skills. Learn to relax, keep calm in stressful situations and develop mental resilience to stress and work pressure.

Team spirit

No athlete will ever achieve peak success on their own. Behind each one is a team of competent people whom the athlete trusts. Likewise a successful manager or entrepreneur cannot do without a good team, team spirit and the ability to communicate effectively within the team.



-mm-

Article source Entrepreneur.com - website of a leading U.S. magazine for entrepreneurs
Read more articles from Entrepreneur.com