Nedaří se vám dosáhnout vašich kariérních cílů? Pět možných důvodů, proč se tak děje

Failing to achieve your career goals? Five possible reasons why

Máte plány pro svou kariéru, ale nedaří se vám je plnit? Chcete například dosáhnout na manažerskou pozici nebo vést větší tým, ale tento cíl vám dlouhodobě uniká? Cítíte, že ve své kariéře stagnujete a cítíte lehké zklamání nad tím, že se neposouváte tak, jak jste si představovali? Přinášíme vám pět nejčastějších důvodů, proč lidé nedosahují vytyčených cílů ve své kariéře.

Nedostatek průběžného a následného vzdělávání

Prvním častým důvodem dlouhodobého neúspěchu v kariéře, ale i v jakémkoliv neprofesním oboru, je podle LeadershipNow nedostatek průběžného vzdělávání. Mnoho lidí spoléhá na vzdělání a zkušenosti, které v jeden čas nabyli, ale pak už se tolik nevěnují sledování nových trendů a dalšímu vzdělávání a rozvoji. A to je chyba.

Podceňování sociálních a profesionálních kontaktů

Dosáhnout úspěchu v kariéře není jen otázka technických znalostí a dovedností, ale i otázka diplomatická a politická. Pokud míříte ve své kariéře vysoko, dlouhodobě si budujte silnou síť kontaktů a nepodceňujte sociálizaci s lidmi důležitými pro váš postup.

Nejasné cíle

Dalším častým důvodem mohou být nejasně definované cíle. Jen těžko můžete směřovat k určité metě a dosáhnout cíle, pokud jej nemáte dobře popsaný. V prvé řadě se proto ujistěte, že víte, co přesně chcete a jak se chcete k tomuto cíli dostat.

Nízká produktivita a efektivita práce

Sebelepší cíl i sebelepší plány vám budou k ničemu, pokud si neumíte zorganizovat čas a práci a pokud nevyvíjíte dostatečnou produktivitu. To neznamená, že musíte pracovat čtvrtnáct hodin denně (to by mohlo být naopak kontraproduktivní). Ale znamená to, že musíte umět pracovat chytře.

Chybějící mentor (nebo alespoň vzor)

Chcete dosáhnout úspěchu? Pak byste ideálně měli mít nějakého mentora. Člověka, který má zkušenosti a je ochotný vám je dlouhodobě předávat. Pokud nenajdete mentora, mějte alespoň nějaký vzor, ke kterému se upínat.



-mm-

Failing to achieve your career goals? Five possible reasons why

Do you have plans for your career but are failing to achieve them? For example, do you want to reach a management position or lead a larger team, but this goal has eluded you for a long time? Do you feel you are stagnating in your career and are somewhat disappointed not to be moving forward as you had imagined? Here are five of the most common reasons why people fall short of their career goals.

Lack of ongoing and follow-up training

According to LeadershipNow, the number one common reason for long-term failure in a career, or indeed also in any non-professional field, is lack of ongoing education. Many people rely on the education and experience they acquired at some point, but then do not devote as much time to following new trends and continuing their education and development. And that is a mistake.

Undervaluing social and professional contacts

Achieving career success is not just a matter of technical knowledge and skills, but also a diplomatic and political issue. If you are aiming high in your career, build a strong network of contacts over the long term and never underestimate socialising with people who are important to your progression.

Unclear goals

Another common reason can be vaguely defined goals. You can hardly aim for a certain benchmark and achieve a goal if you do not have it well described. So first and foremost, ensure you know exactly what you want and how you want to get there.

Low productivity and work efficiency

The best goal and best plans are useless if you cannot organise your time and work, and are not productive enough. This does not mean you have to work fourteen hours a day (which could be counterproductive), but it does mean you have to be able to work intelligently.

Missing mentor (or at least role model)

If you want to achieve success, then ideally you should have a mentor of some sort. You need someone who has experience and is willing to pass this on to you over the long term. If you do not find a mentor, at least have a role model to look up to.


-mm-

Article source Leadership Now - web focuses on various aspects of leadership
Read more articles from Leadership Now