Červencový IT blackout: Jaké si z něho mají vzít manažeři ponaučení?

The July 2024 IT blackout: what should managers take from it?

19. července 2024 zaznamenala globální IT struktura částečný kolaps poté, co společnost Crowdstrike pustila do světa závadný update svého softwaru. Některá letiště pozastavila lety, řada médii nemohla vysílat a mnoho výrobních podniků dočasně zastavilo výrobu. Co nám tento mini-blackout ukázal a jaké ponaučení ohledně krizí a přípravy na ně si z něho mají odnést manažeři, a to nejen v oblasti IT?

Tento text vychází z článku na webu INC.com.

Krize a výpadky mohou a budou přicházet

Nečekaný problém v červenci zasáhl celou řadu oborů. I těch, které si s moderními technologiemi často ani nespojujeme. Tato událost ukázala na propojenost dnešního světa a částečně i na jeho křehkost. Nikdo totiž nedovede přesně říci, že taková situace už nikdy nenastane – ať se bude jednat o úmyslný útok, přírodní katastrofu nebo lidskou chybu, jako tomu bylo v případě incidentu společnosti Crowdstrike.

19. červenec tedy světu ukázal, že výpadky a krize mohou přijít kdykoliv a nečekaně. A je jenom na lidech, týmech a podnicích, aby se na podobné scénáře dopředu připravily.

Jak se připravit na podobné scénáře v budoucnu?

  • Buďte připraveni na to fungovat i samostatně. Aniž bychom chtěli předvídat nějaké apokalyptické scénáře, vždy platí pravidlo, že lepší je být připraven. Jako tým nebo jako firma byste měli mít připravené krizové scénáře, které vám umožní nadále fungovat a situaci řešit, i pokud nebudete mít dočasně podporu zvenčí. Zapracujte tedy na vaší samostatnosti.
  • Mějte více komunikačních kanálů. Pro případy nečekaných krizí je dobré mít v zásobě několik možných komunikačních kanálů, kam komunikaci v rámci týmu nebo firmy přesunete, pokud některá z komunikačních platforem vypadne.
  • Připravte si scénáře a plány pro krizové situace. Štěstí přeje připraveným. Dejte si proto tu práci a připravte si alespoň velmi obecné scénáře pro krizové, nečekané situace, které by mohly do budoucna nastat.
  • Investujte čas, energii a jiné zdroje do zabezpečení své IT infrastruktury. Problém s updatem firmy Crowdstrike ukázal, jak moc je důležitá ochrana IT infrastruktury. Dnes již všechny firmy do menší či větší míry moderní technologie využívatjí a nemohou bez nich fungovat. Proto je nutné mít tyto systémy co možná nejvíce zabepečené.
  • Školte pracovníky. Alfou a omegou úspěšné reakce při případných krizích jsou vyškolení pracovníci. Ujistěte se, že všichni chápou důležitost kyberbezpečnosti a že vědí, co dělat, když dojde k částečné degradaci systému nebo se někdo zvenčí pokouší o kybernetický útok na danou firmu.

 

-mm-

The July 2024 IT blackout: what should managers take from it?

On 19th July 2024, the global IT structure experienced a partial collapse after the Crowdstrike company released a faulty update to its software. Some airports suspended flights, a number of media outlets were unable to broadcast, and many manufacturing companies temporarily halted production. What did this mini-blackout show and what lessons do they offer managers about crises and how to prepare for them, not only in IT?

This text is based on an article at INC.com.

Crises and blackouts can and will happen

The problem in July 2024 hit a number of industries, some of which are not often associated with modern technology. This event showed the interconnected nature of today's world and, in part, the fragility of its network. No one can say for sure that such a situation will never happen again, whether it be an intentional attack, natural disaster or human error, as was the case in the Crowdstrike incident.

Events of 19th July showed the world that outages and crises can come at any time and unexpectedly. It is up to people, teams and businesses to prepare in advance for such scenarios.

How to prepare for similar scenarios in the future

  • Be prepared to operate independently. Without wishing to anticipate any apocalyptic scenarios, the rule of thumb is that it is always better to be prepared. As a team or company, you should have crisis scenarios in place that will allow you to continue to operate and address the situation even if you temporarily lack outside support. You need to work on your autonomy.
  • Have multiple channels of communication. In case of unexpected crises, it is a good idea to have several possible communication channels in reserve where you can shift communication within the team or company if one of the platforms goes down.
  • Prepare scenarios and plans for crisis situations. Fortune favours the prepared. So take the trouble to prepare at least very general scenarios for unexpected crisis situations that might arise.
  • Invest time, energy and other resources in securing your IT infrastructure. The Crowdstrike update problem showed how important it is to protect IT infrastructure. Today, to a greater or lesser extent, all businesses use modern technology and cannot function without it. Therefore, it is necessary to make these systems as secure as possible.
  • Train staff. The be-all and end-all of a successful response to potential crises is trained staff. Ensure everyone understands the importance of cybersecurity and knows what to do if a system is partially degraded or an outsider attempts a cyberattack on the company.

 

-mm-

Article source Inc.com - a U.S. magazine and web focused on starting businesses