10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 8 – Neflákej svůj stravovací a pitný režim

Což takhle dát si špenát? Možná teď čekáte, že se změním ve výživového poradce a pošlu vás na nákup zeleniny nebo biopotravin. Tak to vás asi zklamu. Když si uděláte pauzu, nezapomeňte na svůj žaludek. Udělejte si radost a dejte si něco dobrého na zub. Něco, co vám opravdu chutná. Odměňte se. A jestli je to kus flákoty, větrník nebo špenát, to už nechám na vás.

Radek Havelka, ředitel ICT Pro

Nezapomínejte ani na pravidelnost. Často se dostávám do pracovního transu a pak s velkým údivem zjišťuji, že už je sedm večer a já jsem ještě neobědval. A ještě ke všemu, objem tekutin, jež jsem do této chvíle zkonzumoval, představují pouze dvě kávy a sklenice vody, když tedy pominu narychlo, bez lžíce a za studena vypitý polotuhý hovězí vývar z polystyrenové misky ve stoje u kuchyňské linky, který tu zbyl po kolegovi, který k mému štěstí nesnáší petržel.

Než se však rozkývu, abych si konečně něco dal, je jedenáct a pak už chybí jen krůček k tomu si přes internet objednat jídlo, co by nasytilo tak týden hladovějící čtyřčlennou rodinu z Libérie a všechno to kolem půlnoci sežrat. Uznávám, že to není moc dobrá inspirace k pravidelné a vyvážené stravě a už vůbec ne ke zdravé životosprávě.

Tip 8. Neflákej svůj stravovací a pitný režim

V zásadě platí, že nic se nemá přehánět. Konzumace plné mísy těsta na muffiny, jako by to byla polévka, neskončí tím, že se budu cítit lépe, přetékat nápady a sršet humorem. Podle mě to ale platí i o míse hlávkového salátu se šalotkou a kukuřicí. Střídmost, pestrost a pravidelnost jsou hesla, která by měla být nalepena výrobcem na lednicích místo bezduché informace o energetické třídě výrobku.

Když si pravidelně uděláte na jídlo čas, nebudete pak ztrácet svoji mentální energii tím, že budete trénovat psychologické Kung-fu na své vůli, abyste nejedli práškový cukr přímo ze sáčku s pocitem, že jste konečně něčeho dosáhli.

Radek Havelka

Ředitel a spolumajitel přední české vzdělávací společnosti ICT Pro. ICT Pro nabízí komplexní služby v oblasti firemního vzdělávání, profesních certifikací a HR outsourcingu. Na trhu působí od roku 1992. ICT Pro se dlouhodobě specializuje na školení v oblasti informačních a komunikačních technologií. Svoji nabídku doplňuje také o projektové řízení a kurzů v oblasti soft-skills.

Doplnění článku týmem HR News: níže uvedený obrázek, navržený generativní umělou inteligencí DALL-E, byl vytvořen 10. 6. 2024 na základě textu Radka Havelky.

DALL.E

Model DALL-E popsal tuto grafiku takto: Zobrazuje zaměstnaného pracovníka v kanceláři, který si dopřává přestávku s různorodým jídlem na stole. Pracovník nevypadá úplně spokojeně, což zdůrazňuje důležitost pravidelného stravování a hydratace.