Komplexní výcvik facilitace je vhodný pro všechny, kteří to myslí s facilitací opravdu vážně

Facilitace je komplexní metoda vedení komunikace, která přináší vyšší efektivitu i spokojenost účastníků různých setkání. Zahrnuje mnoho dovedností, technik a principů pro vedení procesu komunikace a práci se skupinou. Možností, jak konkrétně postupovat, nabízí facilitace celou řadu. Zkušený facilitátor dokáže rozeznat, co je v jednotlivých situacích důležité, a podle toho pak zvolit správný přístup.

Edutica

Pro všechny, kteří chtějí svoje facilitační dovednosti posunout na vysokou úroveň je určen půlroční Komplexní výcvik facilitace, během kterého účastníci získají všechny potřebné kompetence pro roli profesionálního facilitátora.

Výcvik, který již pátým rokem pořádá společnost Edutica, je určený všem, kteří vedou různé typy setkání a kterým záleží na kvalitě komunikace ve skupině. Patří sem lidé ve vedoucích pozicích, manažeři, majitelé společností, vedoucí pracovníci ve veřejné správě i v dalších oblastech. A také lektoři, vývojáři a profesionálové na volné noze.

Edutica

Výcvik facilitace probíhá přibližně jednou měsíčně formou šesti dvoudenních setkání v Praze nebo v Brně, na kterých si účastníci postupně osvojí důležité facilitační dovednosti, mezi které patří: 

  • jak dosáhnout stanovených výsledků v omezeném čase
  • jak udržet účastníky setkání pozorné a aktivní po celou dobu setkání
  • jak vytvořit dobrý úvod a efektní závěr setkání
  • jak zapojit všechny přítomné a současně vést setkání efektivně
  • jak pracovat se skupinou, která se skládá z různorodých osobností
  • jak předcházet konfliktům a ty, které se objeví, konstruktivně řešit
  • jak zvládat souběh role facilitátora a dalších rolí
  • jak vytvořit funkční design facilitovaného setkání a dobře se na něj připravit
  • získají dvě desítky facilitačních technik použitelných v konkrétních situacích
  • jak si při facilitaci udržet jistotu a nadhled

V týdnech mezi setkáními je příležitost si vše v praxi vyzkoušet. Na začátku dalšího setkání je pak vždy prostor pro sdílení nových zážitků a zodpovězení otázek. Součástí Výcviku je také jedno individuální setkání s lektorem online. Samotná setkání vychází z principů zkušenostně-reflektivního učení a samozřejmě s využitím metody facilitace. Díky tomu je Výcvik efektivní, praktický a interaktivní.

Edutica

Účastníci zažijí modelové situace a jejich rozbory, praktický trénink dovedností, ukázky konkrétních facilitačních technik, reflexe a zpětné vazby, sdílení dobré praxe a zkušeností. Teorie ve Výcviku je jen přiměřené množství.Ve skupině je vždy kladen důraz na vytvoření bezpečného prostoru pro vzájemnou inspiraci při zachování individuálního přístupu. Proto je maximální velikost skupiny 12 účastníků a Výcvik vede lektorská dvojice - muž a žena.

Součástí Výcviku je navíc online workshop, který je zaměřen na výhody a nevýhody facilitace online a obsahuje doporučení jak si práci v tomto prostředí usnadnit, vč. konkrétních tipů a triků, které lze bezprostředně uplatnit v praxi. 

Edutica

Komplexní výcvik facilitace je akreditovaný MPSV. 

Nejbližší termín Výcviku začíná již 3. 10. 2024 a to rovnou na dvou místech - v Praze a v Brně. 

Přihlášení na kurz

V níže uvedeném videu čerstvá absolventka Výcviku, paní Šárka Štěpáníková líčí svoje dojmy a zážitky z posledního běhu Výcviku.