Změna práce po vyhoření? Rekvalifikace nabízí novou šanci

Pracovní stres a tlak na výkon často vedou k vyhoření, což vyžaduje radikální změny nejen v osobním, ale i v pracovním životě. Změna kariéry díky rekvalifikaci je proto čím dál častější cestou, jak se vrátit do práce s novou energií a pro mnohé lidi se právě rekvalifikace stává klíčem k novému startu. Dle dat z Úřadu práce je 87 % rekvalifikovaných uchazečů o nové zaměstnání úspěšných.

Michal Španěl, JenPrace.cz

Průzkumy z let 2021 ukázaly, že 42 % žen a 35 % mužů přiznalo pocit vyhoření. Jiné studie ukázaly, že 25 % až 40 % zaměstnanců uvažovalo o odchodu ze své současné pozice. Přestože vyhoření není považováno za zdravotní problém, přepracovanost může mít závažné zdravotní důsledky. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že práce 55 a více hodin týdně přináší o 35 % vyšší riziko mrtvice a o 17 % vyšší riziko úmrtí na infarkt myokardu ve srovnání s prací 35-40 hodin týdně.

Vyhoření ve vás může vyvolat pocit, že nemáte nic pod kontrolou. V takových chvílích je potřeba sebrat odvahu a zkusit si minimálně nastavit pro práci hranice,“ radí Michal Španěl, datový analytik a manažer pracovního portálu JenPráce.cz. „Pokud provedení změn na vaší současné pozici nepřipadá v úvahu, popřemýšlejte třeba o rekvalifikaci. Je důležité si uvědomit, že vyhoření není jen o únavě. Jde o nezvládnutý chronický stres, který může mít vážné důsledky pro zdraví a kvalitu života,“ upozornil Michal Španěl.

Zájem o rekvalifikace roste

Z letošních dat vyplývá, že zájem o rekvalifikace v České republice výrazně roste. V prvním pololetí tohoto roku se do rekvalifikačních kurzů přihlásilo více než 20 000 lidí, což představuje nárůst o 39 % oproti loňsku. Tento trend ukazuje, že čím dál více lidí hledá nové kariérní možnosti a připravuje se na změnu oboru, což může být důsledkem nejen ekonomických změn, ale i osobních krizí, jako je právě vyhoření.

Jaké obory jsou populární?

Rekvalifikační kurzy nabízejí širokou škálu možností, od digitálních dovedností po získání profesních průkazů, například pro řidiče či svářeče. Největší zájem je o obory, které reflektují současné trendy na trhu práce, včetně účetnictví s využitím IT techniky nebo služeb zaměřených na péči o klienty.

„Velká poptávka v budoucnu bude také po různých certifikovaných profesích z oblasti stavebnictví, energetiky nebo logistiky,“ přidává se s tipy Michal Španěl, datový analytik pracovního portálu JenPráce.cz, který nabídl v tomto létě už přes 50 tisíc pozic na hlavní pracovní poměr a brigád.

Větší část účastníků rekvalifikací tvoří ženy (67 %), a to především ve věkové kategorii od 35 do 55 let. Ono věkové rozpětí naznačuje, že právě v tomto věkovém období jsou lidé náchylnější na vyhoření nebo připravení k zásadní změně ve svém pracovním životě.

Získaná flexibilita jim umožňuje nejen změnit zaměření své kariéry, ale také najít novou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, což je po zkušenosti s vyhořením klíčové. „Typický rekvalifikační kurz trvá dva až tři měsíce, což pro méně kvalifikované pozice postačuje, pro odbornější profese rekvalifikace znamená vstup do daného oboru především na pozici juniorního pracovníka, který se bude v oboru nadále vzdělávat,“ doplňuje Michal Španěl.

Jaká je úspěšnost?

Úspěšnost rekvalifikací je značná. Dle posledních dat z Úřadu práce 87 % absolventů našlo nové zaměstnání. To potvrzuje, že investice do rekvalifikačních kurzů je krokem správným směrem pro ty, kteří čelí vyhoření a hledají způsob, jak se znovu postavit na nohy.

Věk není rozhodující tak, jak by se na první pohled mohlo zdát. „Zaměstnavatelé mohou u starších uchazečů, například kolem 55 let, oceňovat větší stabilitu a loajalitu. Tito lidé také díky rekvalifikaci dokazují i to, že jsou schopni učit se novým věcem a změnit své zaběhlé způsoby pracovního chování,“ vysvětluje Michal Španěl z pracovního portálu JenPráce.cz

Úřad práce se na rekvalifikační kurzy zaměří

Úřad práce ČR plánuje posílit podporu rekvalifikací a zajistit, aby tyto programy co nejvíce odpovídaly potřebám trhu práce. Nově ustanovené poradní sbory, složené z odborníků z různých oblastí, budou definovat prioritní oblasti, které by měly dostat větší podporu, což umožní efektivní využití dostupných prostředků. Tyto iniciativy jsou navíc financovány z evropských fondů, což znamená, že nezatěžují státní rozpočet.

Generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof zdůrazňuje, že je nezbytné změnit vnímání kariéry jako jednorázové volby na celý život. „Musíme být připraveni se neustále učit nové věci a dovednosti – jen tak získáme lepší práci i odměnu. V rámci Poradního sboru generálního ředitele Úřadu práce proto chceme společně výrazně podpořit rekvalifikační kurzy a aktivně oslovit ty, kteří o zvýšení kvalifikace třeba tolik neuvažují, ale přitom by jim výrazně pomohla,“ uvedl Daniel Krištof v tiskové zprávě.

V dnešní dynamické době, kdy se trh práce neustále vyvíjí, je rekvalifikace nejen možností, ale často i nutností pro udržení konkurenceschopnosti a nalezení pracovní rovnováhy po vyhoření. Využití těchto možností může být krokem k lepší a stabilnější budoucnosti.

O portálu JenPráce.cz

Pracovní portál JenPráce.cz patří mezi největší pracovní portály v České republice a funguje od roku 2013. Stojí za ním společnost Coweo Technologies a investiční skupina Pale Fire Capital. Jeho cílem je pomáhat lidem najít lepší práci a firmám poskytovat výhodné a kvalitní služby, které jim ulehčí proces obsazování pracovních pozic a zároveň jim pomohou se rozrůstat.

JenPráce.cz má k dispozici širokou škálu statistik, počínaje rozvrstvením nabídek v jednotlivých krajích, přes četnost nabízených benefitů až například po požadované vzdělání.