10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 10 - Přiznejte si, že už to nedáte a je čas to zabalit

Některá pracoviště jsou šílená nárazově, některá bohužel permanentně. Vzpomeňte si, co vám řekli při náboru. Byli jste upozorněni, že mohou existovat občasné přesčasy a teď jste zjistili, že slovo „příležitostné“ znamená 12hodinové šichty sedm dní v týdnu? Dočasné, tj. tři až šest měsíců trvající návaly extrémní pracovní zátěže jsou vcelku normální. Pokud ale máte pocit, že práce je šílená neustále, možná to není práce pro vás.

Radek Havelka, ředitel ICT Pro

Tip 10. Přiznejte si, že už to nedáte a je čas to zabalit

Udělejte si chvilku, abyste se reálně podívali na svůj život, zvážili svoje priority a rozhodli se, zda vám to stojí za to. Pokud tomu tak není a nemáte už ani možnost či kapacitu tento stav upravit delegováním, seberozvojem, nebo změnou organizace své práce či efektivnějším plánováním času, nebojte se odejít. A když na to dojde, udělejte to profesionálně a se ctí.

Pár slov na závěr

Věřím, že smyslem života není, abychom z práce zešíleli. To by byl značně radikální postoj. Ale jsem přesvědčen, že „práce šlechtí člověka“ a já osobně jsem vděčný, když je jí dost.

Není vůbec snadné udělat zdravý kompromis, najít ideální rovnováhu mezi osobním a pracovním životem a tuto strategii také důsledně uplatňovat. Do té doby, než se vám to i v čase zvýšeného pracovního vytížení podaří, nechť vám mé rady, alespoň zčásti, pomohou udržet nohy v teple, zůstat v klidu a nezešílet.

Doplnění článku týmem HR News: níže uvedený obrázek, navržený generativní umělou inteligencí ChatGPT, byl vytvořen 23. 8. 2024 na základě textu Radka Havelky.

ChatGPT

Radek Havelka

Ředitel a spolumajitel přední české vzdělávací společnosti ICT Pro. ICT Pro nabízí komplexní služby v oblasti firemního vzdělávání, profesních certifikací a HR outsourcingu. Na trhu působí od roku 1992. ICT Pro se dlouhodobě specializuje na školení v oblasti informačních a komunikačních technologií. Svoji nabídku doplňuje také o projektové řízení a kurzů v oblasti soft-skills.