Etnetera poprvé vyzkoušela netradiční model rozdělování podílů na rekordním zisku, který utržila v uplynulém roce

Společnost Etnetera a.s., oznámila hospodářské výsledky za uplynulý fiskální rok 2012/13 (březen 2012 – únor 2013), který ukončila s obratem ve výši 172 milionů korun.Výsledný obrat představuje meziroční nárůst o 26,8 % (135,6 milionu Kč v roce 2011/2012). Letos poprvé si místo tradičních odměn všichni zaměstnanci společnosti mezi sebou a v jednotlivých týmech rozdělovali podíly na zisku zcela sami. Provozní zisk po tomto dělení dosáhl výše 24,5 milionu korun.Počet zaměstnanců společnosti se v březnu 2013 ustálil na počtu 123.

Rok 2012 se nesl ve znamení změn, kdy se celá Etnetera naplno vydala cestou budování svobodné firmy. Lidé si sami zrušili tradiční firemní organizační strukturu i většinu procesů a jejich místo zaujala osobní angažovanost a aktivita jednotlivých zaměstnanců a týmů. Sami si například odhlasovali zrušení certifikace ISO9000. „Stále jsme teprve na počátku budování opravdu svobodné firmy, nicméně letos jsme udělali řadu jasných a konkrétních kroků. To, že se každý Etneterák může nyní podílet na rozvoji firmy dle svého vlastního uvážení a přináší to i dobré ekonomické výsledky, je spíše vedlejší efekt, nikoli primární cíl. Snaha majitelů je dlouhodobě budovat společnosti, které stojí na lidských hodnotách a zároveň přinášejí i odpovídající zisk pro všechny, kteří se o něj zasloužili,“ komentuje Martin Černohorský, umožňovač skupiny Etnetera.

V roce 2013 se Etnetera plánuje zaměřit především na další zlepšování kvality. „Potvrdili jsme si, že jsme schopni v nových podmínkách efektivně fungovat. Letos se více zaměříme na investice do nových produktů a na další zvyšování přidané hodnoty pro naše klienty. Jenom díky nim a jejich ochotě spolupracovat jinak, mnohem otevřeněji, než bývá na trhu standardní, jsme úspěšní. Tento oboustranně náročnější model spolupráce však přináší prokazatelné výsledky,” dodává Martin Palička, výkonný ředitel společnosti Etnetera.

Konec tradičního vyplácení odměn

Letos se v Etneteře nerozdělovaly tradiční odměny, ale podíly na zisku. V principu to fungovalo tak, že celkový zisk společnosti se rozdělil na dvě poloviny. Jedna polovina připadla akcionářům a opět se dělila na dvě půlky. Část se vyplácela v podobě dividend a část šla na další investice. Druhá polovina z celkového zisku společnosti se rovněž dělila na dvě půlky. Část připadla na posílení provozního kapitálu firmy a druhou část si lidé rozdělili sami mezi sebou.

Tuto část podílu na zisku firmy však nerozděloval nadřízený svým lidem, ale lidé si jej rozdělili sami mezi sebou a v týmech. Každý si v rámci týmu navrhl částku, která podle něj odpovídala jeho přínosu. Tuto částku si pak před ostatními členy týmu musel obhájit. Souhrnnou sumu týmu pak dedikovaný zástupce obhajoval před zástupci ostatních týmů. Výsledné částky pak byly zveřejněny. Následovala anketa, ve které se každý mohl vyjádřit, jak byl spokojen s celým procesem rozdělování podílů na zisku i s výsledkem. Tématu rozdělování odměn se bude Etnetera věnovat z různých úhlů pohledu na firemních a týmových blozích (viz např. „Jak jsme si dělili zisk“) a také na příštím Etneteřím příběhování, které bude opět otevřené i pro veřejnost.

Nejdůležitější na celém procesu rozdělování podílů na zisku byla potřeba si naprosto otevřeně vyříkat v rámci týmů skutečné přínosy jednotlivých lidí. Navzájem, mezi sebou tak, aby nikde nezůstala pachuť nespravedlnosti a ukřivděnosti. Samotné částky jsou pak spíše vedlejším efektem,“ dodává Martin Palička.

no-image

Etnetera a.s. (www.etnetera.cz) je přední česká společnost, která vytváří velké weby. Velké rozsahem, nápadem, vlivem. Součástí Etnetery je i samostatná divize Etnetera Activate zabývající se konzultacemi on-line businessu a pokročilou webovou analytikou (www.etnetera.cz/activate), do skupiny dále patří společnost Etnetera LogicWorks s.r.o. orientující se na prodej, tuning a servis informačních technologií a telekomunikačních zařízení společnosti Apple (electronics.etnetera.cz), a společnost Atobo provozující pracovní portál www.spravnykrok.cz. Za svou práci Etnetera získala mnohá zahraniční i tuzemská ocenění - Firma roku Hl. m. Prahy 2009, Odpovědná firma roku Hl. m. Prahy 2010, Nejlepší zaměstnavatel roku ČR (3 krát za sebou mezi prvními třemi), IEA, IBA, EBA, Fast50 atd. Mezi klienty společnosti patří např. Allianz, Annonce, Ahold, Blue Style, ČSOB leasing, Datart, Fortuna, Import Volkswagen Group, Telefónica O2, Siemens, Škoda Auto, ŠkoFIN, a další.