Sandra Huri, PMF: Jak nové technologie a generační rozdíly ovlivňují HR

Rozhovor Michala Kankrlíka, obchodního ředitele IVITERA, se Sandrou Huri, ředitelkou People Management Forum

People Management Forum je přední profesní organizace v oblasti HR v České republice, která poskytuje platformu pro setkávání, inspiraci a vzdělávání. Ročně pořádá přibližně 15 akcí a vydává časopis HR Forum. Rozhovor s ředitelkou této organizace, Sandrou Huri, přiblíží nejen úlohu a činnost PMF, ale také osobní příběh Sandry Huri. Zeptáme se na letošní konferenci „HR Know How 2024 - Pět generací a AI v digitálním světě práce“, která byla zaměřena na generační souznění a vliv nových technologií, což odráží aktuální problémy firem. Nebudou chybět ani informace o dalších plánovaných akcích a novinkách, které PMF připravuje.

Sandra Huri, PMF

Článek neobsahuje kompletní přepis. Celý rozhovor si můžete poslechnout nebo zhlédnout na HRtv.cz.

Mohla byste našim divákům společnost People Management Forum v krátkosti představit?

People Management Forum je nezisková organizace a největší sdružení HR v České republice. To znamená, že jsme platforma, která sdružuje HR oddělení českých firem. Snažíme se o to, aby lidé měli místo a prostor, kde se mohou setkávat, inspirovat, vzdělávat a sdílet informace. Pro naše členy organizujeme přibližně 15 akcí ročně. Dnes se nacházíme v hotelu Grandior, kde se koná naše každoroční a zároveň největší akce roku – HR Know-how. Kromě toho vydáváme časopis HR Forum, který přináší informace ze světa HR.

Mnoho personalistů a manažerů vás zná z různých konferencí a setkání. Možná ale málokdo ví, že nejste původem z České republiky. Pocházíte z bývalé Jugoslávie, dnešního Srbska. Váš příběh je velmi silný. Mohla byste našim divákům přiblížit, jak jste se dostala do Čech?

Je pro mě důležité, aby lidé slyšeli můj příběh, i kvůli mému přízvuku, který někdy vyvolává problém při veřejném vystupování. Nejsem rodilá Češka, ale žiji zde už 25 let. Narodila jsem se jako Jugoslávka. Měla jsem krásné dětství. Když mi bylo 21 let a studovala jsem architekturu na Univerzitě v Bělehradě, začala válka a rozpad Jugoslávie. Bylo pro mě těžké akceptovat, že mi někdo vzal mé krásné mládí a ambice.

S mým přítelem jsme uvažovali o odchodu z Jugoslávie, ale chtěla jsem dokončit školu. Zůstali jsme, dokončili studia a založili vlastní firmu. Ekonomika se po válce začala zlepšovat. Stala jsem se matkou a život se změnil. V roce 1999, když začalo bombardování Srbska, jsem se rozhodla odejít kvůli budoucnosti svého dítěte. Neváhala jsem ani 5 minut. Odešli jsme do České republiky, vdala jsem se v Srbsku do slovenské rodiny, tak směr naši cesty byl jasný, jediný možný. Nikoho jsme tady neměli a celý život jsme začínali od nuly. Praha se mi líbí, mám na ní silnou vazbu, milují ji a jsem vděčná České republice.


Podívejte se na celý rozhovor Michala Kankrlíka se Sandrou Huri

Téma letošní konference bylo vlastně generační. Nechci tomu úplně říkat generační střet, spíš souznění generací a zároveň vliv nových technologií. Proč jste si vybrali právě toto téma?

Sledujeme trendy a aktuální problémy, které firmy nyní trápí nebo kterými se nejvíce zabývají. Naší snahou je podpořit klíčové oblasti, které řeší. Fungujeme takto celoročně, nejen na konferencích. Z našich průzkumů jsme zjistili, že mezigenerační spolupráce v návaznosti na umělou inteligenci je dnes zásadním problémem. Technologie postupují strašně rychle. Firmy mohou mít plány na rok, ale za rok se toho tolik změní, že už je nelze aplikovat. Proto spolupracujeme se špičkovými odborníky, kteří dodají praktické informace a data, jež firmy potřebují slyšet.

Když se podíváte na praktické dopady členství v rámci PMF, jaké jsou největší výhody pro firmy, které se rozhodnou stát členy nebo již členy jsou?

Proč se české organizace nejčastěji stávají našimi členy? Je to především kvůli propojení. Číslo jedna je zájem účastnit se akcí, umožnit svým zaměstnancům a HRistům potkat kolegy z jiných firem a společně trávit čas. Máme pozitivní zpětnou vazbu, že naše formáty akcí jsou atraktivní. Organizujeme akce nejen u nás, ale i v cizích firmách, což umožňuje členům inspirovat se a poznat jiné kolegy. Členové mají také výhodnější ceny akcí, což se vyplatí.

Předáváme jim informace, aktivně se zapojují, píšou články, které nám posílají. Propojení firem je skutečně přínosné. Kromě klasického členství pro HR oddělení máme i členství pro dodavatelské firmy, které poskytují služby pro HR. Tyto firmy mohou na našich konferencích prezentovat své služby a propojit se s HR profesionály. Tento druhý typ členství je zaměřen na propojení a viditelnost dodavatelů na konferencích.

Jaká velká témata kromě generační spolupráce a umělé inteligence s firmami řešíte?

Je toho opravdu hodně. Upřímně, kdybychom byli schopni dělat 50 akcí za rok, určitě bychom naplnili všechna ta témata. Musíme opravdu vybírat a z každého tematického zaměření udělat jen jednu aktivitu, abychom měli 15 akcí ročně. Firmy trápí psychologické stavy zaměstnanců, benefity, změny v legislativě, právní služby, interní problémy týkající se vzdělávání a také náborů.

Jaké další akce plánujete na letošní rok?

Čekají nás různé drobné akce, které jsou uvedeny na našem webu. Zmíním spíše ty větší. První je soutěž o nejlepší HR projekt. Uzávěrka byla 30. června. Summit pak bude v říjnu 2024. To je jedna z našich největších a nejdůležitějších akcí, protože spousta HR specialistů ráda posílá své projekty a prezentuje je. Ostatní, kteří je poslouchají, se inspirují. Pak organizujeme jednu akci na lodi, což bude velice zajímavé. Minulý rok jsme to vyzkoušeli poprvé a všem se to moc líbilo. Byla to večerní letní akce, takže letos jsme se rozhodli to zopakovat. Tradičně budeme v Brně 26. září na Business Foru s akcí Dovednosti pro budoucnost, na kterou všechny srdečně zvu. A v listopadu nás čeká Legislativní forum, kde přineseme legislativní novinky za uplynulý rok.

Jaká je vaše vize do budoucích let? Máte už v hlavě určité projekty?

Už jsme natočili 6 podcastů, což je jedna z našich novinek. Tentokrát se zaměřujeme na příběhy, takže budeme zvát naše důležité HR osobnosti, které mají co říct, poradit a nechat dobrý vzkaz mladé generaci. Budou vyprávět o svých vzestupech, pádech, a jak si s tím poradili. To je první věc. Pro naše členy jsme také spustili nové benefity ve formě slev od našich partnerských organizací.

Položím poslední otázku, kterou vždy rád kladu většině hostů, a to je, proč vy sama děláte práci, kterou děláte? Co vás na ní baví?

Vždy mi to rozbuší srdce. Když jsem se poprvé dostala do této společnosti, vnímala jsem ji velmi pozitivně a strašně ráda jsem tu práci dělala. Jak jsem se dostávala do jednotlivých témat, víc a víc mě to bavilo. Předtím jsem podnikala 12 let, měla jsem svou firmu a své zaměstnance. Byla jsem ta, která si lidi vybírala, ale nikdy jsem nebyla oficiálně HR specialistka. Zde jsem získala spoustu důležitých informací a začalo mě to bavit.

Dnes bych to popsala jako lásku, krásný pocit, když někomu uděláme radost, nebo když na konferencích vidím úsměvy lidí. Pro mě to není zaměstnání, je to něco, co opravdu strašně ráda dělám. Takto to u mě fungovalo od začátku, co firmu znám, a jsem za to ráda. Snažím se, aby stejně fungoval i celý náš tým, a budu moc ráda, když se nám to podaří.